Hemliga miljonärer åt folket!

Dagens (eller egentligen gårdagens) bästa TV var helt klart The secret millionaire. Det är ett underbart program som handlar om hur en brittisk miljonär går undercover i två veckor i ett fattigt område i England och därefter ska bestämma vem han eller hon ska ge bort pengar till. Jag har sett de två första avsnitten nu och jag tycker det är så bra! Dels är det ju fint och vackert när de efter två veckor avslöjar sig själva som miljonärer och ger bort pengar och dels är det väldigt intressant att se kulturkrockarna. Och då framför allt deras kulturkrock med Englands baksida. De får verkligen chansen att göra upp med sina egna fördomar.

Den första miljonären var god för ca 77 miljoner och det slutade med att han gav sina pengar till tre organisationer som på olika sätt jobbade för att förebygga våld hos unga killar (han hade nämligen själv hamnat i en hel del trubbel i sin ungdom). En av organisationerna han gav till var en skola för unga killar som åkt ur vanliga skolan, men hade chansen att här åtminstone läsa upp grundbetygen. Miljonären låtsades vara där som volontärarbetare och en av killarna dissade honom så mycket och menade ”Du är inte rik, jag har sett din bil.” ”Jag kommer kunna tjäna mycket mer pengar än dig” osv när miljonären och den unga killen satt och diskuterade skolan och varför den var bra osv. Grabben menade att varför skulle han få betyg, det hade ju inte gjort honom (miljonären) rikare. Den här killen blev ganska paff, och ganska inspirerad när miljonären berättade vem han var och vad han var god för. Samt berättade om sin coola sportbil han hade 🙂 Dessutom gav hon killarna en morot att alla som fick godkänt när de gick ut skulle få praktisera på hans företag i en månad men lön.

Den andra miljonären igår var värd ca 10 miljoner och hon gav sin pengar till ett lokalt ”community center” samt en organisation som jobbade med att förebygga tonårsgraviditeter. Det som är härligast att se dock är hur de här miljonärerna även efteråt fortsätter att engagera sig i de organisationer de gett pengar till.

Jag vill också vara en hemlig miljonär och ge bort pengar till en bra sak, mer en de futtiga hundralappar jag avvarar idag. Vad skulle jag ge pengarna till? Vad skulle du ge pengar till om du var miljonär?

Oavsett vad missa inte att se The secret millinaire nästa tisdag kl 21.00 på kanal 9!

Annonser